• Beschrijving

DE LUTTE - Open Monumentendag trok zaterdag duizenden bezoekers. Torens, oude gebouwen, kerken, maar ook de klompenmakerij van Koop in De Lutte. Die deed voor de eerste keer mee. Met een heel bijzonder verhaal.

In de werkplaats annex museum van eigenaar Johnny Koop zit ook Geert Smit (69). Als hobby versiert hij klompen met houtsnijwerk in allerlei patronen. Met als enig gereedschap een Stanley mesje, decoreert hij bijna elke millimeter van een paar klompen. Monnikenwerk dat een vaste hand en engelengeduld vraagt. „Dat laatste is de belangrijkste voorwaarde om dit te doen”, zegt de inwoner van Dalerpeel bij Coevorden.

Liefde
Smit haalt klompen van Koop, bewerkt ze met snijwerk en brengt ze terug voor de verkoop in de winkel van de Lutter klompenmakerij. „Vroeger hadden ze een functie in de liefde. Het zijn bruidsklompen. Schippers maakten ze in de avonduren en schonken een uitgesneden paar aan een meisje. Als zij ze ging dragen, hadden ze verkering. Ook op de trouwdag droeg de bruid de klompen en nadien kreeg het klompenstel een plek in de mooie kamer. [bron:tubantia.nl]