DE LUTTE - Open Monumentendag trok zaterdag duizenden bezoekers. Torens, oude gebouwen, kerken, maar ook de klompenmakerij van Koop in De Lutte. Die deed voor de eerste keer mee. Met een heel bijzonder verhaal.

In de werkplaats annex museum van eigenaar Johnny Koop zit ook Geert Smit (69). Als hobby versiert hij klompen met houtsnijwerk in allerlei patronen. Met als enig gereedschap een Stanley mesje, decoreert hij bijna elke millimeter van een paar klompen. Monnikenwerk dat een vaste hand en engelengeduld vraagt. „Dat laatste is de belangrijkste voorwaarde om dit te doen”, zegt de inwoner van Dalerpeel bij Coevorden.

Liefde
Smit haalt klompen van Koop, bewerkt ze met snijwerk en brengt ze terug voor de verkoop in de winkel van de Lutter klompenmakerij. „Vroeger hadden ze een functie in de liefde. Het zijn bruidsklompen. Schippers maakten ze in de avonduren en schonken een uitgesneden paar aan een meisje. Als zij ze ging dragen, hadden ze verkering. Ook op de trouwdag droeg de bruid de klompen en nadien kreeg het klompenstel een plek in de mooie kamer. [bron:tubantia.nl]

NOORDWIJK ZH - Openbare Daltonschool Klaverweide had afgelopen week internationaal bezoek. 25 Europese gasten werden warm onthaald op een traditioneel Hollands feestje. Met kaas, haring, tulpen ('U heeft geluk, het seizoen is vroeg', speechte wethouder Martijn Vroom) en uiteraard: klompen. Maar dan wel in de vorm van een klompendans.

Samen met zeven andere Europese landen is de Klaverweide betrokken bij een internationaal Comenius scholenproject. De naam Comenius komt van Joan Amos Comenius, een onderwijzer uit het huidige Tsjechië die zich inzette voor vrede en eendracht tussen de naties. Het is een 2-jarig project waarbij leerkrachten van acht landen elkaar bezoeken en in elk land een traditionele dans en lied leren. Vervolgens geven de leerkrachten dit weer door aan de kinderen. Alle dansen zijn op het internet te zien zodat de hele wereld kan meegenieten. Leerkrachten uit Portugal, Griekenland, Engeland, Italië en Polen zijn al bezocht.

Vorige week was de Klaverweide aan de beurt om de buitenlandse gasten te verwelkomen. De landen die meedoen aan het project zijn Spanje, Italië, Turkije, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Portugal en natuurlijk Nederland.

De kinderen hadden al weken geoefend op klompen, waardoor ze de 'Driekusman' konden leren aan de gasten. Het liedje 'Daar was laatst een meisje loos' werd ook goed meegezongen door iedereen. Zelfs de wethouders Gerben van Duin en Martijn Vroom waren bereid om voor de gelegenheid het leren schoeisel voor hout in te ruilen. Dansschool Jorien Boot, Shantykoor de Noordwijkers en Toneelgroep Zeep hebben tijdens het tweedaagse Hollandprogramma ook hun hulp verleend. Het bezoek werd afgesloten met een uitgebreid buffet, verzorgd door de ouders en de school, met traditioneel Hollandse lekkernijen.

Bron: Door de dichtbijredactie (Witte Weekblad)